Алтернативна Медицина България Консултации по хомеопатия и мануална терапия

Терапия със скъпоценни камъни и минерали

В продължение на хилядолетия много древни култури вярвали в лечебните свойства на някои камъни, като за сонватели на на този метод на лечение се смятат лечителите от Древна Индия. Те смятали, че чистите камъни натрупват в себе си енергията на планетите и звезите и при правилен избор на камъка, човек получавал сили и здраве. За да се активизира енергията на камъните, те трябвало да бъдат носени във вид на украшения или да се поставят през нощта във вода, която се изпивала на сутринта. В древността дори счуквали скъпоценните камъни и приготвяли от тях еликсир,който приемали вътрешно с вода.

В естествен вид или шлифовани, във вид на накити или талисмани, скъпоценните и полускъпоценните камъни даряват притежателя с щастие, здраве, самочувстие и положителна нагласа към света.

Перла

media/images/pearl.jpgПерлена огърлица се е носила още преди 4000 години от Перийската кралица Achemenid. Перлените бижута на Савската царица са станали легендарни. Има записи, че Клеопатра е сервирала вино с перли в него за по-важните си гости. В Библията се казва, че цената на мъдростта е по-скъпа от перлите, а на Луцифер са му избити зъбите, заради жаждата му за перли. Перлите идват от морското животинско царство, но се считат за скъпоценни камъни.

Перлите са камък на зодия Рак. Черните перли са свързани с Козирог.

Аметист

media/images/amethyst.jpgПремахва напрежението, безсънието и главоболието. Най-често в древността е използван за да предотвратява алкохолизма. Думата аметист идва от гръцката дума amethystos, която означава "не-опияняващ". Камък на Риби, Дева, Козирог и Водолей.

Кехлибар

media/images/amber.jpgТова е един от първите камъни използвани от най-древните цивилизации в Азия, Африка и Европа за амулети и украса. Оказва лечебно действие след поставяне на инжекции, помага при взимане на решения. От над 7000 години той е използван за стимулиране на метаболизма и лечение на кожни заболявания, причинени от метаболичен дисбаланс. Камъкът на близнаци, лъвове и деви, златистия му цвят символизира успех.

Рубин

media/images/ruby.jpgРубина се счита за един от най-важните подаръци в чест на Буда и Кришна. Хиндуистите вярват, че червеното сияние на камъка идва от вътрешен пламък, който човек не може да загаси.

В продължение на много епохи той е бил предпочитан талисман на благородниците по целия свят. Помага при главоболие, прочиства кръвта и укрепва сърдечно-съдовата система. Камък на зодия Овен. Символизира любовта и страстта и се свързва с жизнеността и други силни чувства.

Топаз

media/images/topaz.jpgСпоред легендите топаза променя цвета си, когато наблизо има храна или напитка смесена с отрова. Мистичните му лечебни сили се засилват и отслабват в зависимост от фазите на Луната.

Може би най-известният топаз в историята е огромния 1 640 каратов екземпляр принадлежал на португалската корона през 17-ти век . укрепва имунната и нервната система. Камък на Дева и Козирог.

Диамант

media/images/diamond.jpgДиамантът е не само най-твърдият скъпоценен камък, той е и най-твърдият минерал на Земята. Чистите безцветни диаманти са най-популярни, но и оцветените диаманти бързо придобиват популярност. Диамантите могат да бъдат кафяви, зелени, сини, розови, червени, сиви и черни в зависимост от примесите, които съдържат. Камък на зодия Лъв. Диамантът носи просветление, чистота и яснота. Осигурява защита, запазва мира и дава сила. Диамантът е камък, който символизира любов, поради което най-често е поставян на годежни пръстени.

Диаманта води до дълголетие, особено на връзки, дава яснота за нещата и осигурява изобилие. Има способност да усилва мислите и носи кураж и надежда на притежателя си.

Оникс

media/images/onyx.jpgОникса е бил много популярен сред древните гърци и римляни. Името му идва от гръцката дума "onux", която означава нокът. Легендата е, че Купидон отрязал божествените нокти на Венера със стрела, докато тя спяла. Той оставил ноктите върху пясъка и те бързо се превърнали в камъни. Камъкът влияе положително на Козирога и Лъва. Ако сънувате оникс означава щастлив живот с подходящ партньор.

Сапфир

media/images/sapphire.jpgСапфирът е вторият най-твърд кристал, който Земята ни дава. По-твърд от него е само диаманта. Много от големите находища на сапфир са останки от метаморфни или вулканични скали, които се намират в гранити или мрамор. Най-големите находища на тези скъпоценни камъни се намират в Бирма, Тайланд, Австралия, Северна Америка, Бразилия, Кашмир и Африка. Поради своята красота сапфира е популярен талисман на много кралски личности. Средновековните историци пишат, че царете са носели тези кристали, за да се предпазят от физически наранявания и предпазване от ревност. Сапфири са се носели по време на подписване на мирни договори, тъй като се е вярвало, че ще осигури истинско помирение и ще предотврати по нататъшно кръвопролитие. Вярвало се е,че отровна змия поставена в съд със сапфири ще умре, тъй като се е смятало, че той предпазва от змийската отрова. Синият сапфир с свързан със зодия Риби, светлосиния с Телец, жълтия с Близнаци, а звездният сапфир с Везни.

Корал

media/images/coral.jpgПреди се е смятало, че корала е растение и поради това носи името "Градината на морето". Древните египтяни са поставяли корал в гробниците си за защита от злите духове, вярвайки че всяко парче корал съдържа капка от божествената кръв.

Според гръцката митология, когато Персей отрязал главата на Горгона Медуза, няколко капки кръв паднали в морето и създали корал. Древни записки на хиляди години разкриват, че корала се е използвал за изработката на декоративни предмети на изкуството и бижута. Древни легенди ни разкриват, че хората по онова време вярвали, че Марс е съставен от червени корали. Коралите символизират радост и щастие и дават възможност на този който ги носи да се радва истински на живота.

Камък на Риби. Ако сънуваш червен или розов кристал, предвещава възстановяване от заболяване. Червения корал се асоциира със Скорпион, черния с Козирог, а розовия с Телец.