Алтернативна Медицина България Консултации по хомеопатия и мануална терапия

Таласотерапия

media/images/thalassotherapy-01.jpgТаласотерапията представлява лечение посредством морска вода, вода обогатена с минерални соли, водорасли и морска кал в различни комбинации. Медицинските ползи на таласотерапията са с широк спектър – от рехабилитация след травми до подпомаганена лечението на гинекологични заболявания и редукция на тегло.

Повече информация за таласотерапията може да прочетете:

 • Видове таласотерапия
 • Алготерапия

Показания за таласотерапия:

 • стрес и психосоматични заболявания
 • мускулни болки
 • главоболие
 • ревматизъм
 • атероскрелоза
 • синдром на тежките крака
 • като част от рехабилитационна програма след травми и операции
 • остеопороза
 • гинекологични заболявания
 • менопауза
 • разстройства на съня
 • липса на апетитет
 • псориазис
 • метаболитни заболявания
 • хипертония и др.

Основните видове таласотерапия са:

 • Хидротерапия
 • Хидромасажни
 • Алготерапия
 • Калотерапия

Класическата таласотерапия на открито

media/images/thalassotherapy-03.jpgТази терапия използва морската луга. Процедурата започва с престой в морска луга за около 20 минути. Продължава с поставяне на лечебна кал на цялото тяло или на отделни места, с изключение на сърдечната област. Постоявате на слънчевите лъчи докато калта засъхне напълно. След това може да се изкъпете в морето или под душ без сапун.

Когато деца се киснат в морска луга, тя се поставя само от стъпалата до колената.

Хидротерапия

media/images/thalassotherapy-02.jpgТаласотерапията в това й приложение се прилага по следния начин: във вана се напълва топла морска вода. Към морската вода могат да се добавят водорасли, кал или етерични масла за по-добра релаксация. След това ви ще бъдете поканен да се потопите в тази морска вана. Може да постоите във ваната до 30 минути, за да се избегнат някои нежелани неразположения като: сърцебиене, замайване на главата, гадене. Тези нежелани реакции се проявяват рядко, поради индивидуална непоносимост, но отминават до половин час след прекратяване на процедурата.

"Хидромасаж" в морски басейн

Друг вариант на таласотерапията е плуването в басейн с морска вода и водорасли, в който е добавен и малко хлор, за да се спази хигиената в басейна. В самия басейн са монтирани специални устройства, които правят водна струя с голямо налягане, която "прави хидромасаж". Този хидромасаж отпуска мускулите и подобрява техния тонус.

Хоризонтални морски душове

При тази процедура вие лежите на мека кушетка. От двете страни на кушетката са разположени хоризонтални душове, от които тече морска вода или вода, обогатена с минерали. На лицето ви може да има кална маска. При тази процедура душовете също могат да играят ролята на "хидромасажори".

Контрастни морски бани

media/images/thalassotherapy-04.jpgСутрин се започва с бани, които са с по-хладна вода (температура около 24 градуса). Препоръчва се студените бани да продължават около 6 минути. Вечер баните са с малко по-топла вода (температура на водата 26 градуса) и да продължи около 15 минути. С тези контрастни бани се цели укрепване на кръвоносните съдове и подобряване на циркулацията. Сутрешните бани имат тонизиращо действие, а вечерните релаксиращо и успокояващо въздействие, за да бъде сънят ви спокоен и пълноценен.

География на таласотерапията

Има географски места, които предлагат естествени условия за таласотерапия. Особеното е, че според местните климатични условия съответното място е подходящо за терапия на определени заболявания.

Средиземно море – най-соленото море, с концентрация на солта 38 г на литър, предлага подходящи условия за профилактика на астма, сърдечно-съдови заболявания, детоксикация и послеродава рехабилитация.

Егейско море - 33 г сол на литър, общо възстановителен ефект, спа, релакс.

Адриатическо море - най-чистата и прохладна вода, но с висока соленост 38 г, рехабилитация след травми, профилактика и лечение на ревматизма, опорно-двигателния апарат, горните дихателни пътища, сърдечно-съдови, гинекологични заболявания, заболявания на нервната система и обмяната на веществата, затлъстяване.

Мъртво море - съдържа 10 пъти повече минерални соли в сравнение със състава на световния океан. Ниската относителна влажност на чистия въздух, свободен от алергени, богат на кислород и съединения на брома при повишено атмосферно налягане, създава уникален лечебен микроклимат. Подходящо при кожни заболявания, особено псориазис, но не в периода от юли до август, урологични заболявания, алергия, заболявания на ставите и дихателните пътища, както и някои онкологични заболявания.

Червено море - най-топлото море, температурата му достига до 32 градуса, соленост 40 г. Богато на микроводорасли, които му придават червения цвят. Субтропичният климат и богат на бром въздух имат благотворен върху здравето ефект въобще. Подходящо е за терапия на сърдечно-съдовата система, дихателните пътища и репродуктивната функция.

Черно море - соленост 18 г, повишено съдържание на хлор и йод, за общо укрепване на организма и профилактика на заболяванията на сърдечно-съдовата и нервна система и дерматологични заболявания.

Балтийско море – с най-ниска концентрация на сол 8 г, въздух, богат на фитонциди, идващи от боровите гори. Подходящо при лечение и профилактика на астмата, онкологични заболявания, ендокринни заболявания, заболявания на храносмилателната система, възстановяване след боледуване и продължителна медикаментозна терапия.

Съветите на специалистите са преди да се предвиди почивка с цел подобряване на здрвословното състояние да се проведе консултация със специалист, тъй като от значение е и сезонът. Например, при хиперфункция на щитовидната жлеза престоят на слънце е противопоказен и следователно къпането в морето трябва да се предвиди около 9 часа сутринта и вечерно време след като слънчевата активност спадне. При хипофункция на щитовидната жлеза плажът може да е малко по-продължителен до 11 часа сутринта и вечер след 18.30 ч.

При гинекологични заболявания къпането в морето е полезно, но само през лятото. В останалите сезони може да навреди. Подходящото време за плаж е до 11 ч. и след 18 ч. вечер. Температурата на водата следва да не е по-ниска от 26-28 градуса.

При вегетосъдова дистония се препоръчват контрасни морски бани – баните сутрин (около 24 градуса на водата) да са около 6 минути, вечерните (около 26 градуса) около 15 минути. Подобен режим укрепва кръвоносните съдове и оказва общо благотворно въздействие на организма. Баните тонизират сутрин и отпускат вечер.

Рехабилитация след травма и таласотерапия

Когато тялото е в морска вода напрежението упражнявано от мускулите върху костите е по-малко, което се обяснява с физичния закон на Архимед. Този закон гласи "Всяко тяло, потопено в течност, олеква толкова, колкото тежи изтласканата от него течност". Това свойство на морската вода е предпоставка за скъсяване времето на рехабилитация, в посттравматичния период, предотвратяване на усложненията от обездвижването като умора, схващане и подуване (оточност).

Главоболие и таласотерапия

Главоболието, което е последица от остеоартрит на цервикалните (шийните) прешлени може да бъде повлияно с таласотерапия според някои проучвания на гръцки физиотерапевти. Този добър ефект от приложението на морска вода се обяснява с подобряването на циркулацията на кръвта през засегнатите шийни прешлени. Предполага се, че едновременно с това се нормализира нарушената хармония между двата дяла на вегетативната нервна система (симпатикус и парасимпатикус).Друга хипотеза за позитивния ефект от баните в морска вода е нормализирането на нарушената регулация на хипофизо-надбъбречната система. От медицинска гледна точка повишената функция на надбъбречната жлеза води до повишена синтеза на клюкокортикостероиди, които са известни с остеопоротичния си ефект (предизвикват остеопорозни промени в костите). Според тази хипотеза таласотерапията участва в намаляването на синтеза на глюкокортикостероиди и по този начин намалява пагубното им действие върху костите. Но не трябва да забравяме, че тази научна хипотеза е все още недоказана.

Постоперативен период и таласотерапия

След дълготраен престой в леглото, вследствие оперативна намеса човек се чувства изтощен, мускулите му са отпуснати и без тонус. Таласотерапията може значително да подобри състоянието ви, защото подобрява мускулния тонус, премахва мускулната умора, улеснява движенията в ставите, поради подобряване на кръвообращението.

Намаляване на болките в гърба и ставите и таласотерапия

Предполага се, че поради намаляването на теглото в морската вода с около 10 процента (закон на Архимед), се повишава мобилността на ставите. Едновременно с това се подобрява и кръвообращението в ставите и мускулите, което подобрява трофиката (изхранването) на тъканите, поради повишения приток на глюкоза и други минерални и есенциални вещества към тъканите. С тези благоприятни ефекти се обяснява и намаляването на болката.

Таласотерапия за подмладяване

Плуването в морска вода може да подмлади организма на хората на възраст над 30 години, защото възстановява навика за трениране. По-възрастните намаляват физическата си активност, поради налични здравословни проблеми със ставите и костите. Плуването в морска вода има редица предимства пред останалите видове спорт поради по-малкото натоварване на ставите и костите, по-лесното изпълняване на упражненията под вода, по-доброто тонизиране на организма. Възстановяването на физическата активност, чрез таласотерапия може да предотврати мускулната слабост и сковаността в ставите.

Таласотерапията срещу стрес

Много добре действа на организма половин часово плуване в морска вода или в специални таласо басейни. Плуването действа ободряващо, успокояващо и хармонизиращо нервната система.

Таласотерапия срещу излишните килограми.

Предполага се, че е възможно да се свалят около 3 килограма за една седмица, ако плувате всеки ден по половин час. Подобрявайки кръвообращението плуването спомага за отделянето на голямо количество токсини и намалява подпухналостта. Едновременно с това йодните пари активират щитовидната жлеза. Подобряването на функцията на щитовидната жлеза води до ускоряване на метаболизма и намаляване на телесното тегло.

Таласотерапията в следродилния период

В периода след раждането майките много често получават разширени вени и хемороиди, имат мускулна слабост, изразяваща се в невъзможност за продължително ходене и лесна уморяемост, затлъстяване. Повечето от тези проблеми са резултат от обездвижването и тежестта, която са упражнявали плода и околоплодната течност върху организма на майката. Таласотерапията дава възможност да намалят тези неприятни усещания, чрез подобряване на кръвообращението.

Таласотерапия и спорт

Всеки спортист, независимо какъв спорт практикува може да увеличи постиженията в областта си, използвайки таласотерапията. Много добър ефект дава таласотерапията, ако се прави след тренировка, защото води до намаляване на "мускулната треска" и мускулната умора.

Таласотерапия и кожни заболявания

Таласотерапията има позитивен ефект при лечението на редица кожни заболявания като: атопичен дерматит, псориазис, екземи от различен произход. За лечение на псориазис комбинацията между таласотерапия и хелиотерапията (лечението със слънце) постига много добри резултати. Много дерматолози препоръчват таласотерапията на псориазиса да се осъществява в Мъртво море.

Таласотерапия в борбата с тютюнопушенето

Могат да се приложат различни комбинации между отделните видове таласотерапия. Един подходящ вариант се състои в следното: лежите на термично одеяло (затоплящо или охлаждащо одеяло), като балнеолог терапевта ви облива със смес наподобяваща пюре, която съдържа различни видове водорасли.

Другият вариант е отново да лежите върху термично одеяло, но да бъдете масажиран с масла от водорасли. Трети вариант е лежейки върху термичното одеяло да бъдете обливани с морска вода с водорасли.

Противопоказания за таласотерапия:

 • кръвотечения
 • хипертонична болест ІІІ стадий
 • сърдечна декомпенсация
 • състояния след сърдечен инфаркт
 • повишена температура
 • остри инфекциозни заболявания
 • злокачествени тумори
 • тежки заболявания на белите дробове
 • психични заболявания
 • епилепсии

При бременност задължително трябва да бъде направена консултация с акушер-гинеколог и след прегледа ако няма контраиндикации бременната може да се възползва от някои варианти на таласотерапията.