Алтернативна Медицина България Консултации по хомеопатия и мануална терапия

Затлъстяване

media/images/overweight-01.jpgЗатлъстяването е болестно състояние, при което индексът на телесната маса е 30,0 или по-висок. Затлъстяването е резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. Затлъстяването е не само естетичен, но и здравословен проблем! То е причина за развитието на редица заболявания: сърдечно-съдови (атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт), захарен диабет тип 2, злокачествени новообразувания, подагра, ставни и дихателни заболявания, и други. Излишните килограми натоварват допълнително гръбначния стълб, мускулите, ставите, което води до хрнични заболявания на гърба. В резултат на всичко това, затлъстяването съкращава живота и води до преждевременна смърт. През 2005г. СЗО обяви, че най-малко 400 милиона възрастни страдат от затлъстяване, като дела на жените преобладава над този на мъжете. В търсене на идеалното тегло, някои хора се подлагат на различни опасни и драстични диети, прапарати за потискане на апетита, медикаменти със самнителен произход, които не само че не смъкват теглото, но и са много опасни за здравето. Важно е да се избягват резките колебания в телесното тегло. Често настъпва така наречения „йо-йо” ефект, при който килограмите пак се връщат. Това крие сериозен риск от развитие на захарен диабет. Според японско проучване рискът се увеличава на 35 на сто.

media/images/overweight-02.jpgОсновни принципи в диетолечението са да се ограничи приема на животински мазнини. Доказано е, че те съдържат много повече калории от въглехидратите. На 1 грам мазнини се падат по 9 калории, за разлика от въглехидратите, където са 4 калории на 1 грам. Добре е да се мине на вегетарианска диета, тъй като тя е богата на целулоза,а целулозата засища, но същевременно е нискокалорична. Освен това подобна храна, особено зеленчуците трябва да се дъвче по-продължително време, а това изморява и човек яде по-малко. Според изследвания, човек трябва да приема по 20 грама целулоза дневно за да има нормално тегло. Важно е също така да се откажете от така наречената „бяла храна”- картофи, макарони, бял хляб, брашно, тъй като бързо повишават кръвната захар. Важно е също така да приемате лелено семе и риба, богати на омега-3 мастни киселини, които повишават чувствителността на организма към инсулина. Има продукти, които са нискокалорични, но много вкусни и подтискат чувството за глад. Такива са лимоните, киселото зеле, домати, зелена салата, грейпфрут, небеленият ориз, зеленият чай, чрвеното вино. Чаша червено вино по време на хранене, подтиска апетита. То ще задържи постъпването на въглехидратите в кръвта, ще се забави усвояването на белтъчините, а апетитът ще намалее. Други полезни съвети си да не преяждате, да не съчетавате храненето с гледане на телевизия или работа на компютър, да ядете бавно и да си определоите лимит за консумация, също така да сипвате храната в малки чинии. Важно е да не се пропуска хранене, по- добре на често по малко. КОнсумирайте повече плодове и зеленчуци, те ще ви заситят. Ограничете употребата на заливки и сосове към ястията.

В следващите редове съм представила някои хомеопатични медикаменти с благотворно влияние върху наднорменото тегло и целулита. Ефектът обаче насъпва след продължителен прием!

  • Anacardium orientale - препорчвам го при хора, които изпитват облекчение на различни страдания чрез храненето, но след това изпитват от чувство за вина от преяждането
  • Antimonium crudum - основно за потискане на апетита в следствие на лакомия
  • Natrum muriaticum и Thuya occidentalis - при целулитни образувания предимно на ханша и бедрата
  • Natrum sulfuricum - при изразен целулит на цялото тяло.
  • Ignatia и Staphysagria - потискат повишения апетит, появил се при различни отрицателни емоции и стрес