Алтернативна Медицина България Консултации по хомеопатия и мануална терапия

За хомеопатията

Хомеопатията е сравнително ново направление в нетрадиционната медицина. Негов основоположник е немският лекар Самуел Ханеман(1755-1843). Хомеопатията (от гръцки хомео-сходен и патос-болест) се основава на принципа на подобието: вещество,което предизвиква определени симптоми у даден здрав човек, лекува болния, чиито оплаквания съвпадат със симптомите на интоксикация от това вещество.

В края на 18-ти век, лечебните рецепти в повечето случаи съдържали много съставки, включително и отровни вещества като живак, които само натоварвали допълнително организма. Според Ханеман тези методи били неоправдани и неефективни, и дълбоко разочарован от тогавашната медицина, той започнал да търси алтернативни и безвредни методи за лечение. Веднъж случайно попаднал на книга, в която шотландски лекар предлагал лечение на малария с кората на горчивото хининово дърво и решил да го изпробва върху себе си. В продължение на няколко дни приемал хинина в малки дози и установил у себе си симтомите на маларията. Така открил, че хининът лекува малария, защото у здрав човек предизвиква състояние сходно на болестта. Основният принцип, залегнал в теорията на Ханеман бил формулиран така "Similia similibus curentur" (Подобното се лекува с подобно). След като открил закона на подобието, той се опитвал да отслаби действието на лекарствата като ги разреждал. Правейки различни опити, Ханеман разработил особен начин на приготвяне на хомеопатичните лекарства-така нареченото „потенциране” и с изумление открил, че колкото по-разреден е препаратът, толкова по-силно е неговото дейстивие. След многократно разреждане, дозите на изходното лекарство в получения препарат били минимални, което позволявало да се избегнат сртаничните му ефекти в хода на лечението. През 1829г. в Лайпциг било основано дружество на лекари-хомеопати, което подпомогнало популяризирането на хомеопатията като лечебен метод.

"Най-високият идеал на лекуването е бързото,грижливо и непрекъснато възстановяване на здравето;да се унищожи болестта по най-краткия и безопасен начин,съответстващ на ясни и всеобхващащи принципи”,Самуел Ханеман”Органон на лечебното изкуство", 1810г.

Прочетете още: