Алтернативна Медицина България Консултации по хомеопатия и мануална терапия

Хомеопатична помощ при остри състояния

Консултирайте се винаги с лекар! Никога не се самолекувайте! Медикаментите, които споменавам по-долу са само за ваша информация. Те се вземат в определени разреждания и интервали, които само лекар-хомеопат може да ви назначи!

Остър цистит

media/images/cystitis.jpgЦиститът представлява възпаление на лигавицата на пикочния мехур.

Нормално в пикочният мехур липсва бактериална флора. Причинителите на острия цистит могат да бъдат голям брой микроорганизми, но най- често се дължи на Е. coli. Това е заболяване, което е доста разпространено, особено сред жените. Жените страдат от възпаление на пикочния мехур 3 пъти по-често от мъжете. Това се дължи на анатомичните особености на уретрата при жените, която е по-широка и по-къса. Тази анатомична особеност предразполага към по-лесно достигане и проникване на бактериите, размножаващи се в областта на външните полови органи и ануса. Ако острият цистит не се излекува своевременно, той много лесно хронифицира. При хроничният цистит, може да се стигне до втвърдяване на стената на пикочния мехур, поради разрастване на съединителна тъкан в мускулния слой на стената му. Това води до намаляване на растежимостта и обема на мехура и оттам до намаляване на количеството на урината, което пикочния мехур може да събере. Най-тежкото усложнение при цистита е пиелонефрита: от пикочния мехур, бактериите могат да преминат нагоре към уретерите и да попаднат и инфектират бъбреците. Симптомите на цистита са характерни и включват чести позиви за уриниране, съпроводени от отделяне на малки порции урина (полакиурия), тазова болка (болка и дискомфорт ниско в корема над пубисната кост), парене и болезненост при уриниране (дизурия), лека болезненост в областта на кръста.

Рискови групи предразположени към цистит:

 • Жени, които не спазват адекватна лична хигиена;
 • Бременни жени;
 • Хора с отслабена имунна система;
 • Мъже с уголемена простата;
 • Хора с поставен уретрален катетър;
 • Хора, които не пият достатъчно количество вода;
 • Хора, които отлагат ходенето по малка нужда;
 • Пациенти, страдащи от синдром на раздразненото дебело черво;
 • Жени, страдащи от вулводиния (болезнени раздразнения на външните женски полови органи);
 • Жени с ендометриоза;
 • Cantharis - силно болезнен цистит с парене преди, по време и след всяко уриниране. Често наличие на кръв или гной в урината.
 • Staphysagria - болезнено уриниране, често след полов акт или поставяне на катетър
 • Formica rufa - като допълващо лечение при цистит, причинен от Е. coli. Урината е мътна, лошо миришеща.

Хемороидална криза

media/images/hemorrhoids.jpgХемороидите са често срещани в развитите страни и представляват разширени кръвоносни съдое, които са разположени отвътре или отвън на ануса. Два от най-често срещаните типове хемороиди са външни и вътрешни хемороиди. Причините за появата им са напъване при дефекация, запекът, хронична диария, неправилни тоалетни навици (твърде дълго заседяване, четене) или прекомерно чистене с тоалетна хартия, потискане на позивите за дефекация и бедна на баластни вещества храна също допринасят за развиването на хемороиди. Недостатъчното поемане на вода или пиене на прекомерно количество диуретични течности като кафе или кола може да втвърди изпражненията, което довежда до дразнене на хемороидите. Застоялият начин на живот и генетична предразположеност също се явяват допълнителни фактори. Профилактиката на хемороидите включва пиене на повече течности, консумация на повече баластни вещества, измиване с хладка вода и сапун вместо употреба на тоалетна хартия (която дразни кожата). Добър ефект имат седящите вани. Добре е да се правят всяка вечер, а температурата на отварата не бива да надвишава 37 градуса. Смесете в голям съд по 20 гр корени от девесил, листа от смрадлика, кори от дъб, стръкове от водно пипериче, стръкове от невен и цвят от лайка и ги сварете на бавен огън за 10 мин. Всички изброени билки действат противовъзпалително на раздразнената кожа и стягащо на кръвоносните съдове. При силен сърбеж пригответе следната смес: една супена лъжица свинска мас и една чаена лъжица сода бикарбонат и намажете мястото. Лечението на хемороидите бива консервативно и оперативно. Различните методи са склеротерапия, криотерапия, хемороидектомия, лазерна коагулациа, лигиране с гумена лента и други. Задължителен е прегледът от лекар- специалист за уточняване на заболяването и неговото лечение!

Хомеопатични възможности:

 • Aesculus hippocastanum - при болезнени,но слабокървящи хемороиди. Болките в ануса са като иглички
 • Montana - универсален съдов протектор. Намалява кървенето и укрепва съдовете
 • Hammamelis virginiana - при силно болезнени и лесно кървящи хемороиди
 • Lachesis - болезнени и много чувствителни на допир синкави хемороиди, влошаващи се от топлина, с подобрение при кървене
 • Nux vomica - при болезнени хемороиди, влошаващи се след консумация на пикантни храни.

Обострена жлъчно-каменна болест

media/images/gallstone-disease.jpgХолелитиазата е хронично протичащо заболяване, което се характеризира с образуването на камъни в жлъчния мехур и жлъчните пътища. Заболяването се среща по-често сред народи, консумиращи повече месни храни. Наблюдава се четири пъти по-често сред жените и най-вече при такива с наднормено тегло.

Пациентите се оплакват най-често от тежест и чувство на разтягане в дясното подребрие, особено след прехранване или прием на храни като тлъсти меса, богати на мазнини и пържени ястия, шоколад, както и концентриран алкохол, силно газирани напитки и др., гадене и лош вкус в устата.

Особено характерни са жлъчните кризи, които най-често се провокират от грешка в диетата. Жлъчните колики обикновено се провокират от преминаването на камъните през протока на жлъчния мехур. Възможно е да се повиши телесната температура, да има преходно потъмнение на урината и избеляване на изпражненията. Ехографското изследване е най-бързият и достъпен метод за доказване на жлъчни камъни.

Необходима е консултация с лекар- специалист за поставяне на точната диагноза.

За временно облекчение на оплакванията може да опитате със следните хомеопатични монопрепарати:

 • Colocynthis - болката е коликообразна и силна, подобрение настъпва при "превиване на две".
 • Dioscorea vilosa - болктата се подобрява от изпъване на тялото назад
 • Berberis vulgaris - болката се разпространява във всички посоки и е като "пробождане от нож"