Алтернативна Медицина България Консултации по хомеопатия и мануална терапия

Цветотерапия

Цветотерапията е изцяло холистичен и неинвазивен подход и цветът наистина трябва да е част от нашето ежедневие, а не нещо, което преживяваме за кратко по време на терапия. Цветотерапията е ефективен метод за въздействие върху организма с помощта на цветовете с цел възстановяване на нормалната му жизнена дейност.

Цветотерапията се е ползвала като метод за терапия още в древен Египет, Индия, Китай и Русия. Още през VI век преди новата ера Орфей е използвал вибрацията на цветовете за подобряване на здравето и духовно осъзнаване. Питагор и Платон са силно повлияни от неговото учение. Принципът на действие на цветотерапията се базира на идеята, че всички органи притежават характерни честоти на вибрации, когато са здрави, и че болестта е естествена реакция на тялото при подлагане на напрежение. Напрежението води до промяна в енергийната честота, което оказва влияние върху здравословното състояние на органите. Промяната във функциите на органите се причинява от повишаването или намаляването на вибрациите.

Червен цвят (възбудител)

Сферата на влияние на червения цвят се свързва най-вече с половите органи, а също така и със сексуалността.Той символизира енергията и мощта на създаването. От психологична гледна точка, червеният цвят символизира здраве, огън, топлина, кръв, страст, желание, стремеж към оцеляване, гняв, темперамент, опасност и унищожение. Той стимулира, развълнува и действа като дразнител. Дава на човека чувство за сила и могъщество.

Оранжев цвят (създател)

Оранжевият цвят комбинира физическата енергия с мисловните качества. Той създава цялостно чувство за благоразположение и добро настроение. Оранжевият цвят символизира топлина и просперитет. Полезен е при нарушени в стомашно- чревния тракт, стимулира работата на надбъбречните жлези. Възбужда апетита.Този цвят е добър за времето на менопауза, тъй като уравновесява хормоналното състояние.

Жълт цвят (общителност)

Жълтият цвят въздейства върху слънчевия сплит, който е свързан с чернив дроб, далака и стомаха. Подобрява зрението. От психологична гледна точка е добър при унили и меланхолични настроения.Това е цветът на интелекта и възприятието. Жълтият цвят укрепва нервната система, помага за бързото усвояване на информация. Това е цветът на личността и на егото и радостта.

Зелен цвят (производителност)

Зеленият цвят е най- ьармоничният, най-уравновесеният измежду всички цветове във Веселената. Той цветът на любовта, прогреса, младостта, израстването, неопитността, плодовитостта, надеждата, баланса и новия живот. Той е също цветът на ревността, завистта и суеверието. Зеленият цвят е подходящ при вземане на трудни решения. Той лекува успешно съдречно-съдови заболявания, нормализира кръвното налягане.

Син цвят (справедливост)

Синият цвят е цветът на медитацията и духовното развитие. Оказва благотворно влияние върху костната система, той е най-силният болкоуспокояващ цвят и силен антисептик. Синият цвят се използва при лумбаго, бронхити, астма, натъртвания и възпаления. Синият цвят е цветът на истината, преданността, спокойствието и искренността. Това е цветът на интуицията и по-високите умствени способности. Синият цвят се свързва със себеизразяването.

Виолетов цвят (лидерство)

От психологическа гледна точка виолетовият цвят се свързва със самопознанието и духовното осъзнаване. Винаги се е считало за лечебен цвят. Поощрява съюза между егото и душата. Виолетовият цвят се свързва със себепознанието. Виолетовият цвят представлява мощна светлина и не трябва да се прилага при деца. Изостря зрението и потиска апетита.