Алтернативна Медицина България Консултации по хомеопатия и мануална терапия

Ароматотерапия

Ароматотерапията е , специална форма на билколечение (фитотерапия), която се стреми да въздейства на тялото и психиката на човека с помощта на ароматични вещества. Пръв въвежда понятието френския химик Gattefosse (Aromatherapie, Paris 1928). Използваните ароматични вещества са както от растителен произход (етерични масла, балсами, смоли, камфори), така и животински секрети от жлези (Амбра, Боброво мъдо, Мускус, Цибет). Ароматните масла поддържат не само физическоро, но и душевното равновесие на човека. Тяхното действие може да бъде ободряващо, успокояващо, вълнуващо и възбуждащо. Всички етерични амсла без изключение притежават бактерицидно, анитисептично и противовъзпалително действие. Всички влияят положително върху нервната система и притежават изразени козметични свойства.

Правила за прилагане на етеричните масла

Ако сте решили да използвате ароматни масла е добре да знаете следните правила за безопасност:

 • Маслото не бива да се нанася върху кожата и лигавиците неразредено
 • Проерете дали не сте алергични към съответната миризма
 • Започнете с съвсем малки дози
 • Ако слагате маслото във ваната, е добре първите пъти да не оставате повече от 5-10 минути във водата
 • Не е препоръчително използването на масла при бременност, алергии и епилепсия
 • Съхранявайте маслата на места недостъпни за деца. И една лъжичка от тях може да се окаже смъртоносна!
 • Да не се прилагат едновременно с хомеопатични медикаменти

Етеричните масла са силно концентрирани вещества и затова те трябва да се използват само разредени във вода или маслена основа. Съответно те могат да се използват за инхалации, за вани, компреси, за разтриване и масаж.

 • media/images/ylang-ylang.jpgМасло от Иланг-Иланг: Маслото от иланг иланг се извлича от растението Cananga odorata var. Genuina от семейство Anonaceae. Ароматът на Шанел 5.То има силно еуфоричен и седативен ефект върху нервната система и помага при тревожност, напрежение, страх, шок и паника. Маслото действа и като афродизиак и е полезно при фригидност и импотентност. Иланг-иланг е особено полезно при учестено дишане и ускорен пулс , помага за намаляне на високото кръвно налягане и е полезно при чревни инфекции. Прилагано върху кожата, има успокояващ ефект и балансира секрецията на себум. Прилагано върху скалпа, то има стимулиращ ефект и ускорява растежа на косата.
 • media/images/anise.jpgМасло от Анасон: Анасоновото етерично масло се извлича от растението Pimpinella Anisum. Подобрява световъртежа и мигрената както и безсънието. Подобрява концентрацията. Анасоновото масло може да бъде полезно при лечение на мускулни болки, ревматизъм, бронхит, магарешка кашлица, колики, спазми, лошо храносмилане, хрема и махмурлук.
 • media/images/patchouli.jpgМасло от Пачули: Маслото от пачули се извлича от растението Pogostemon cablin от семейство Labiatae. Негова родина са Китай и Филипините, а като най-голям производител на това масло се счита остров Суматра. Намира широко приложение за лечение на кожни заболявания като микози и акне,заради силно изразения си антибактериален и антимикотичен ефект. Има силни диуретични свойства и помага при целулит, като същевременно стимулира регенерацията на кожата и ускорява зарастването на раните.
 • media/images/rosemary.jpgМасло от розмарин: Маслото от розмарин се извлича от растението Rosmarinus Officinalis от семейство Labiatae. Има силно изразено антисептично, спазмолитично, отхрачващо и тонизиращо действие. Чистият и свеж аромат на това етерично масло стимулира мозъка, засилва паметта, като същевременно помага при проблеми с дихателните пътища, скованост на мускулите, пречистване на черния дроб и жлъчния мехур. Маслото от размарин има изразено действие върху мозъка и централната нервна система.
 • media/images/sandalwood.jpgМасло от Сандалово дърво: Сандаловото масло се извлича от растението Santalum album от семейство Santalaceaе. Употребата му датира от преди 4000 години. Голяма част от древните храмове са построени със сандалова дървесина, а маслото се е използвало по време на ритуали за балсамиране на покойници. Будистките храмове са изпълнени с аромата му, както християнските с миризмата на тамян. Масовото му използване за производство на мебели в миналото е причината това дърво да е изчезващ вид. Маслото има силно изразени антисептичен и болкоуспокояващ ефект. Стягащите му свойства се използват за свиване на венците, кожата и мускулите. Етеричното масло действа отхрачващо, поради което има добър ефект при настинки и грип. Повдига настроението, като лекува депресия, мании, нервно напрежение и успокоява ума. Това релаксиращо масло има хармонизиращ и успокояващ ефект, който премахва напрежението. Маслото е препоръчвано за употреба при депресия, страх, стрес, нервно напрежение.
 • media/images/rose-attar.jpgРозово масло: Розовото масло се извлича от маслодайна роза Rosa Damascena от семейство Розоцветни. Наименованието "Rosa" идва от гръцката дума "roden", която означава червено, заради цвета на растението. Маслото има силно изразен антисептичен и кръвоспиращ ефект. Пречиства кръвта, помага за по-лесното изхвърляне на камъни в бъбреците, облекчава Предменструален синдром. Премахва депресията, малнхолията, тъгата, разочарованието, следродилната депресия и следоперационната депресия. Подобрява сексуалността, самочувствието и справянето с емоционални проблеми.
 • media/images/eucalyptus.jpgЕвкалиптово масло: Етеричното евкалиптово масло се добира от растението Eucalyptus globulus от семейство Myrtaceae. расте основно в Австралия. Местното население там отдавна го използва за лечението на различни здравословни проблеми. Така например аборигените са го прилагали векове наред за сваляне на високата температура. Освен любима храна на коалите, маслото е идеално при просудни заболявания. Напоследък все по-често то се добавя и към таблетки за смучене против кашлица и настинка. Евкалиптовото масло има охлаждащ върху тялото и помага при треска, мигрена и малария. Използвано като масажно средство, маслото от евкалипт доказано облекчава мускулните болки. Полезно е и при лечението на артрит, навяхвания и изкълчвания. Много пасти за зъби и води за уста съдържат евкалиптово масло. Причината е в антибактериалните свойства на маслото, които помагат да се предпазим от кариес, гингивит и други проблеми на устната кухина. Скорошни изследвания доказали, че оралното приемане на евкалиптово масло помага за понижаването на нивото на кръвната захар (задължително след консултация със специалист!). Идеален дезинфектант-няколко капки от маслото, разтворени във вода, са достатъчни за почистването на всяка повърхност.